Nová budova Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne

Z Enviwiki
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Nová budova MOV v Lausanne

23. června 2019 na počest 125. výročí znovuzahájení tradice olympijských her bylo otevřeno nové sídlo Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne. Tato budova, která stála 145 milionů švýcarských franků,[[1] je oceňována především díky šetrnosti k přírodě, která byla jedním z hlavních cílů při její stavbě. Důvodem vzniku stavby poté bylo sestěhování všech zaměstnanců MOV na jedno místo. Doteď totiž pracovali na různých místech ve městě.[2] Budova pak má představovat mezinárodní kooperaci, transparentnost a udržitelnost.[3]

Vstup do sídla MOV

Specifikace stavby

Architektonická soutěž na tuto stavbu byla vyhlášena v roce 2013 a o rok později ji vyhrálo architektonické studio 3XN.[2]

Stavba dostala zvlněné tvary pomyslné hvězdice. Zelená střecha o ploše 2 500 m2 je celá pokryta zelení. Budova má dvojitou fasádu pro odrážení okolního hluku, sběr dešťové vody, izolační vlastnosti a na budově nalezneme i fotovoltaické panely. Interiér pak nabízí 22 000 metrů čtverečních užitné plochy pro zhruba 500 zaměstnanců. Všechna podlaží propojuje dřevěné schodiště a má tvar pěti nad sebou se vznášejících kruhů, symbolu olympiády. Nechybí ani parkovací místa pro kola a auta.[2] Budova je umístěna a propojena se starou budovou MOV, Château de Vidy.[4] Architekti zároveň mysleli i na handicapované a veškeré části budovy jsou tak přístupné pro vozíčkáře.[5]

Prostředek budovy vedle již zmiňovaného dřevěného „schodiště jednoty“ je symbolem sociální aktivity a pohybu. Najdeme zde například výstavní prostory a kavárnu. Zasedací místnosti jsou navíc také poblíž centra budovy, které propaguje význam komunity pro více než 500 zaměstnanců.[3] Zvlněná, dynamická, fasáda budovy má poté vzdát čest olympijskému duchu napodobením pohybu atleta.[3]

Ekologie budovy

Dle autorů se jedná o jednu z „nejudržitelnějších budov na světě“.[6] Prezident Bach poté zmínil, že „Olympijský dům dostal udržitelnost na další úroveň. Budova byla postavena s dodržením nejvyšších standardů udržitelnosti v každém ohledu“.[7] Autoři neponechali nic náhodě již při výběru samotného materiálu. Na stavbu bylo použito přibližně 95 % veškerého materiálu z areálu, který na těchto místech stál předtím.[4] Více jak 60 % areálu budovy je poté otevřeno a jednu polovinu pokrývá zeleň. V celém areálu se pak nachází 50 stromů a 2 500 m2 pokrytých zelení.[5] Vlastní budova vedle solárních panelů a sběru dešťové vody pro zavlažování a splachování toalet[4] disponuje pumpou pro využití vody z Ženevského jezera, kterou čerpá s pomocí energie získané ochlazováním teploty uvnitř budovy.[3] S cílem omezovat světelné znečištění pak obsahuje velké množství skleněných panelů, které dovnitř dostávají přírodní světlo.[4] Celá budova má nakonec využívat pouze 35 % energie ve srovnání s tím, kdyby byla postavena klasickým stylem.[8] [9]

Stará a nová budova MOV

Ocenění

Budova získala mnohá precizní ocenění nejen v architektonických soutěžích. Z architektonického hlediska se stala vítězem World Architecture Festival 2018 v kategorii „Office – Future Projects“. Dále budova získala certifikaci LEED Platinum, což je švýcarský standard pro energeticky úsporné budovy. U tohoto ocenění, jehož hodnocením prošlo již více než 98 000 budov, dokonce budova získala nejvyšší známku 93 bodů a stala se první švýcarskou budovou, která ho získala.[6] Mahesh Ramanujam (ředitel americké rady pro zelené budovy) o tomto ocenění říká, že je výsledkem nejen skvělého vedení, ale také signálem přemýšlení nad dalšími generacemi a snahou o to, zanechat svět lepším místem, než je nyní.[7]

Dalším oceněním pak bylo Swiss Sustainable Construction Award, což je ocenění udržitelnosti budovy.[6] Dále byla budova oceněna za efektivnost využití energie oceněním Swiss standard for energy-efficient bulidings.[6]

Odkazy

Reference

  1. Ze skla a oceli, za zvuků písně Johna Lennona. Olympijský výbor otevřel nové sídlo. iROZHLAS [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (česky) 
  2. 2,0 2,1 2,2 3XN postavili v Lausanne nové zvlněné sídlo pro Mezinárodní olympijský výbor – DesignMag.cz. www.designmag.cz [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (česky) 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3XN's Olympic House Opens in Lausanne. ArchDaily [online]. 2019-06-25 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Olympiády se budou řídit z nejekologičtější budovy světa. V Lausanne vyrostl nový designový Olympijský dům. CzechCrunch [online]. 2019-06-27 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (česky) 
  5. 5,0 5,1 Olympic Sustainability - The IOC Sustainability Strategy. International Olympic Committee [online]. 2020-01-07 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Olympic House - IOC Headquarters. 3xn.com [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. 
  7. 7,0 7,1 Olympic House - Meeting Place for Olympic Stakeholders in Lausanne. International Olympic Committee [online]. 2019-11-11 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Olympic house in Switzerland named on of the World's Sustainable Buildings. Euronews [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy

Fotografie a videa