Nová budova Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne

Z Enviwiki
Verze z 15. 5. 2020, 20:06, kterou vytvořil Admin (diskuse | příspěvky) (added Category:Sport a životní prostředí using HotCat)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Nová budova MOV v Lausanne

23. června 2019 na počest 125. výročí znovuzahájení tradice olympijských her bylo otevřeno nové sídlo Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne. Tato budova, která stála 145 milionů švýcarských franků,[[1] je oceňována především díky šetrnosti k přírodě, která byla jedním z hlavních cílů při její stavbě. Důvodem vzniku stavby poté bylo sestěhování všech zaměstnanců MOV na jedno místo. Doteď totiž pracovali na různých místech ve městě.[2] Budova pak má představovat mezinárodní kooperaci, transparentnost a udržitelnost.[3]

Vstup do sídla MOV

Specifikace stavby[editovat | editovat zdroj]

Architektonická soutěž na tuto stavbu byla vyhlášena v roce 2013 a o rok později ji vyhrálo architektonické studio 3XN.[2]

Stavba dostala zvlněné tvary pomyslné hvězdice. Zelená střecha o ploše 2 500 m2 je celá pokryta zelení. Budova má dvojitou fasádu pro odrážení okolního hluku, sběr dešťové vody, izolační vlastnosti a na budově nalezneme i fotovoltaické panely. Interiér pak nabízí 22 000 metrů čtverečních užitné plochy pro zhruba 500 zaměstnanců. Všechna podlaží propojuje dřevěné schodiště a má tvar pěti nad sebou se vznášejících kruhů, symbolu olympiády. Nechybí ani parkovací místa pro kola a auta.[2] Budova je umístěna a propojena se starou budovou MOV, Château de Vidy.[4] Architekti zároveň mysleli i na handicapované a veškeré části budovy jsou tak přístupné pro vozíčkáře.[5]

Prostředek budovy vedle již zmiňovaného dřevěného „schodiště jednoty“ je symbolem sociální aktivity a pohybu. Najdeme zde například výstavní prostory a kavárnu. Zasedací místnosti jsou navíc také poblíž centra budovy, které propaguje význam komunity pro více než 500 zaměstnanců.[3] Zvlněná, dynamická, fasáda budovy má poté vzdát čest olympijskému duchu napodobením pohybu atleta.[3]

Ekologie budovy[editovat | editovat zdroj]

Dle autorů se jedná o jednu z „nejudržitelnějších budov na světě“.[6] Prezident Bach poté zmínil, že „Olympijský dům dostal udržitelnost na další úroveň. Budova byla postavena s dodržením nejvyšších standardů udržitelnosti v každém ohledu“.[7] Autoři neponechali nic náhodě již při výběru samotného materiálu. Na stavbu bylo použito přibližně 95 % veškerého materiálu z areálu, který na těchto místech stál předtím.[4] Více jak 60 % areálu budovy je poté otevřeno a jednu polovinu pokrývá zeleň. V celém areálu se pak nachází 50 stromů a 2 500 m2 pokrytých zelení.[5] Vlastní budova vedle solárních panelů a sběru dešťové vody pro zavlažování a splachování toalet[4] disponuje pumpou pro využití vody z Ženevského jezera, kterou čerpá s pomocí energie získané ochlazováním teploty uvnitř budovy.[3] S cílem omezovat světelné znečištění pak obsahuje velké množství skleněných panelů, které dovnitř dostávají přírodní světlo.[4] Celá budova má nakonec využívat pouze 35 % energie ve srovnání s tím, kdyby byla postavena klasickým stylem.[8] [9]

Stará a nová budova MOV

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Budova získala mnohá precizní ocenění nejen v architektonických soutěžích. Z architektonického hlediska se stala vítězem World Architecture Festival 2018 v kategorii „Office – Future Projects“. Dále budova získala certifikaci LEED Platinum, což je švýcarský standard pro energeticky úsporné budovy. U tohoto ocenění, jehož hodnocením prošlo již více než 98 000 budov, dokonce budova získala nejvyšší známku 93 bodů a stala se první švýcarskou budovou, která ho získala.[6] Mahesh Ramanujam (ředitel americké rady pro zelené budovy) o tomto ocenění říká, že je výsledkem nejen skvělého vedení, ale také signálem přemýšlení nad dalšími generacemi a snahou o to, zanechat svět lepším místem, než je nyní.[7]

Dalším oceněním pak bylo Swiss Sustainable Construction Award, což je ocenění udržitelnosti budovy.[6] Dále byla budova oceněna za efektivnost využití energie oceněním Swiss standard for energy-efficient bulidings.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ze skla a oceli, za zvuků písně Johna Lennona. Olympijský výbor otevřel nové sídlo. iROZHLAS [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (česky) 
  2. 2,0 2,1 2,2 3XN postavili v Lausanne nové zvlněné sídlo pro Mezinárodní olympijský výbor – DesignMag.cz. www.designmag.cz [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (česky) 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3XN's Olympic House Opens in Lausanne. ArchDaily [online]. 2019-06-25 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Olympiády se budou řídit z nejekologičtější budovy světa. V Lausanne vyrostl nový designový Olympijský dům. CzechCrunch [online]. 2019-06-27 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (česky) 
  5. 5,0 5,1 Olympic Sustainability - The IOC Sustainability Strategy. International Olympic Committee [online]. 2020-01-07 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Olympic House - IOC Headquarters. 3xn.com [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. 
  7. 7,0 7,1 Olympic House - Meeting Place for Olympic Stakeholders in Lausanne. International Olympic Committee [online]. 2019-11-11 [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Olympic house in Switzerland named on of the World's Sustainable Buildings. Euronews [online]. [cit. 2020-05-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Fotografie a videa[editovat | editovat zdroj]